Jednodnevna putovanja za članove kluba 2021.

15.05.
26.06.
24.07.
21.08.

Zagorski dvorci
Tulove grede
Goranska 2 jezera
Banijska istraživanja

Biciklijade 2021.


21.03.   
Proljetna biciklijada
30.05.    Putevima 110 brigade
03.06.    Tijelovska biciklijada
20.06.
    Od Korane do Skradske gore

11.07.    Karlovačke 4 rijeke
7.-8.08.  Županijska biciklijada
03.10.   Cetingradska osmica

Višednevna putovanja za članove kluba 2021.

24. - 25.04.
17. - 18.07.
18. - 19.09.
Pag ili Istra
Vršič i dolina Soče 
Pedale idu na more
MARATONI:
26. - 29.08. 

28.09.
Karlovački
Breveto 1000 km

Breveto 200 km

Pedale na izvoru Kupe – 18.05.2013.

2013-05-181Kažu „tko rano rani, dvije sreće grabi“, pa tako i sva biciklistička putovanja Pedale Laganini moraju započeti rano. Niti ovaj put nije bilo drugačije, nije to za spavalice. Ipak treba vremena da se svi bicikli natovare, učvrste i pripreme za put, a i biciklisti imaju svoje potrebe, barem dok Pukovnik ima „zelene mambe“. Neka to još ostane naša mala tajna, ne mora se sve znati.

I tako je krenula naša mala karavana osobnih auta i jednog kamiončeka, sastavljena od 17 biciklista i jednog dobrovoljca, vozača pratećeg vozila kojem smo povjerili sav naš provijant, a to zahtijeva čovjeka od povjerenja, pa me začudilo da je to stanoviti Pinda.

Pomalo smo sa strahom gledali u mrko i sivo nebo koje nas je čekalo u Gorskom kotaru, unatoč dobroj vremenskoj prognozi norveških stručnjaka, pa je nakon par kišnih kapi po šoferšajbi palo nekoliko „simpatičnih“ komentara o porijeklu diploma spomenutih stručnjaka, a spominjala se i Bosna, ne znam zašto.

No, stigavši na našu startnu poziciju u Delnice, osim sunca dočekao nas je naš član Vlado, u društvu prijatelja i gostiju biciklista, tako da se broj biciklista popeo na 25, ako sam dobro prebrojao. Nakon kratke okrijepe, pozdravljanja i upoznavanja, te obaveznog fotografiranja, Vlado je dao signal za pokret i krenusmo.2013-05-182

Tko je probao taj će znati o čemu govorim, a radi se o tom osjećaju ushićenja kad se krene kroz nepoznate krajeve, pogotovo kad se radi o tako lijepom krajoliku kakvim se može pohvaliti naš Gorski kotar.

Ruta nas je vodila prema Crnom lugu i Nacionalnom parku Risnjak, odnosno izvoru Kupe. Na ulazu u park, dočekala nas je „stroga“ renđerica koja je čak od nekih biciklista uspjela izvući po 25 kn za ulaznicu, a ne zna da se za djecu na biciklima ne naplaćuje ulaz. Ostavivši bicikle pod stražom, krenusmo pješke kroz šumu, u kanjon. Spust od dobrih pola sata nas je na kraju nagradio predivnim prizorom izvora Kupe, koja izvire iz dubine i odmah postaje rijeka. Da bi potvrdio tu sličnost s izvorom Une, naš hidrolog Dragan zasukao je nogavice i hrabro zakoračio u vodu. Znanstvenom metodom mjerenja vremena do gubljenja osjeta u stopalima utvrdio je: „Hladna je kao Una!“

Povratak uzbrdo je začudo protekao još veselije, uz pjesmu o hrabrim medvjedićima kojom su nas počastili naši mlađi članovi.

Nastavak našeg biciklističkog putovanja odveo nas je u Sloveniju, po dolini omeđenoj stjenovitim klisurama, uz tok naše Kupe, koja u ovom gornjem toku izgleda puno privlačnije od onog što gledamo mi Karlovčani. Dakle, Kupa nas je u potpunosti očarala svojim planinskim ruhom, brojnim slapovima i brzacima u okruženju nedirnute prirode.

Naravno da planinski zrak potiče apetit, tako da je i na nama ostavio traga. Glad smo utažili u jednom zgodnom selu Bosljiva Vas, uz Kupu. Originalne Kranjske kobase iz Hrvaške, u kombinaciji s Unionom, otjerale su glad, a kako je naš Pinda, čovjek od povjerenja, ostao bez šešira, ostat će vječita tajna.

2013-05-183Odmoreni i siti nastavili smo naše putovanje kroz kanjon Kupe. Sljedeći predah nam je podario naš Željko, zapravo njegov bratić. Oprosti Željko, zaboravih imena naših domaćina, ali sve nas je počastio birom i slanom štrudlom od sira, pa mu se ovim putem još jednom zahvaljujemo. Morat ćemo doći još jednom…

U Hrvatsku smo se vratili kod Broda na Kupi. Do kraja našeg putovanja ostalo je još samo 10-tak km, ali i veliki uspon od 10 ili više %. Tu je pala odluka da se iskusni biciklisti ne muče i po njih se otišlo vozilima, dok je jedan ne mali broj biciklista, koji se još moraju dokazivati, hrabro i borbeno navalio na pedale i na biciklima se dovezli u Delnice, na početnu i završnu točku naše turneje.

Slijedila je oproštajna runda i pozdrav sa domaćinima, uz obećanje o ponovno druženju na nekim idućim biciklijadama. U Karlovac smo se vratili umorni ali sretni i ispunjeni doživljajima s još jednog od legenarnih, biciklističkih putovanja Pedale Laganini.

Pozdrav svima i vidimo se na slijedećem!

PS: javite Pindi da je šešir viđen kod Ozlja…možda je zapeo na brani!

 Izvještaj sastavio: Mladen Trpčić

Galerija slika: Izvor Kupe 2013.

Ruta: Link