Jednodnevna putovanja za članove kluba 2023.

--.--.
17.6.   
29.7.
Plitvički krug
Putevima prošlosti
Zagorski dvorci

Biciklijade 2023.


26.03.   
Proljetna biciklijada
30.05.    Putevima 110 brigade
08.06.    Tijelovska biciklijada

25.06.    Od Korane do Skradske gore
09.07.    Karlovačke 4 rijeke
01.10.   Cetingradska osmica

Višednevna putovanja za članove kluba 2023.

 
  
Vršič
Pag 2023
MARATONI:
25. - 26.08.  


BRM 200/600 Karlovac

Povjesnica

Osnivačka skupština Sportsko-rekreacijskog kluba Pedala Laganini održana je 10. ožujka 2006. godine, u prostorijama Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici.

Ime kluba 'Pedala Laganini' simbolizira želju članova-osnivača da se vozeći lagano na biciklima, pedalira 'laganini', bez utrke i nadmetanja tko će biti prvi, jer pobjednici su svi koji bicikliraju.

Povijest 'Pedale Laganini' počinje druženjem grupe prijatelja iz karlovačkog prigradskog naselja Kamensko sa prijateljima u Karlovcu.
Suko, Baga, Veseli, Karlo, Robi, Prpa i ostali gotovo redovito su dolazili u grad biciklima. Tada je Suko, punim imenom Suknaić Boris, otišao u posjet bratu u Njemačku. Tamo se biciklom vozio uređenim biciklističkim stazama, što je rezultiralo idejom o organiziranom bicikliranju sa prijateljima u Karlovcu.

Nakon što se vratio, prenio je ideju svojim prijateljima u oba tabora - kamenščanskom i karlovačkom, i ideja je pala na plodno tlo. Odmah se tu priključuje i karlovački dio prijatelja - Pljuca, Pasta, dr. Šikić, Đuka, Đoksa i drugi.
Kamenščakima pada i ideja o osnivanju kluba, ali nisu voljni odraditi registraciju kluba, nego konstituiraju neformalno Upravno tijelo, gdje kao predsjednika postavljaju Borisa Suknaića, za tajnika Đuru Matijevića, a za blagajnika Stjepana Pastuovića. Tako nastalu udrugu nazivaju 'Laganini Pedala'.

Sve se to dešava tijekom 2005. i 2006. godine. Ovakva grupa nije mogla ostati neprimjećena u gradu, i ubrzo im se pridružuju i drugi zaljubljenici u bicikliranje.

Krajem 2005. godine pada konačna odluka o registraciji rekreacijskog kluba, ne sluteći tada da će nekoliko godina po osnivanju taj isti klub postati značajna udruga u rekreacijskom biciklizmu našeg grada i županije.
Na osnivačkoj skupštini 10. ožujka 2006. godine usvojeni su ime i statut kluba, a na funkcije su izabrani – za predsjednika Đorđe Jerinić, za dopredsjednika Boris Suknaić, te uz njih dvojicu, za članove Upravnog odbora Vladimir Latković, Đuro Matijević i Zlatko Lenuzzi.
Sjedište kluba je u Haulikovoj 7, u privatnom prostoru Đorđa Jerinića, nekadašnjoj gostionici pradjeda Jerinića i kasnijem društvenom caffe-baru. Klupski sastanci i mnoge vožnje završavali su degustacijom Đoksinih specijaliteta, uz dobru plešivičku kapljicu.
Boje kluba su plava i žuta. Klub ima svoju himnu, koju su skladale legende karlovačkog rocka iz šezdesetih – Đorđe Jerinić, Vlado Kolarić i prijatelji.

Himnu su odsvirali na probranim instrumentima iz kućne radinosti – poput rajngli, šefarki, rifnjača i obaveznog zvonca sa bicikla.
Himna je zbog toga jedinstvena u sportskoj obitelji našega grada i njome se mi 'pedale' posebno ponosimo.

U proteklih 10 godina broj članova kluba sa početnih dvadesetak dosegao je 60, gdje se ustalio u posljednje 3 godine. Članovi su Karlovčani, ali ima ih iz Delnica, Slunja, Jastrebarskog i Zagreba.
S posebnim pijetetom sjećamo se prvog predsjednika kluba, prerano preminulog dragog prijatelja Đorđa Jerinića – Đokse, koji je bio inicijator osnivanja kluba, te je u nasljeđe ostavio svoju viziju rekreativnog biciklističkog kluba, a što sadašnje klupsko vodstvo nastoji trajno održati.

Razvoj kluba, vođen voljom i ambicijom članova, tekao je vrlo brzo. Od početnih 'laganini' vožnji po okolici Karlovca stiglo se do godišnjeg plana kojeg se svake godine ostvari kroz 65–70 klupskih vožnji subotom i nedjeljom, 6-8 jednodnevnih putovanja po Lijepoj Našoj i susjednim državama, 2 ili 3 višednevna putovanja vikendom, te obično jedne velike ekspedicije, u trajanju 8 do 10 dana, pa i više.

2006. godine klub organizira prvu 'Tijelovsku biciklijadu', na relaciji Karlovac-Kamensko-Kobilić-Šumbar-Karlovac. Biciklijada je ostala u posebnom sjećanju zbog prijevoza biciklista i bicikala preko Kupe u tzv. čunu, velikom čamcu za vađenje pijeska.
Prema sačuvanim zapisnicima, klupske vožnje su vožene u široj okolici Karlovca - do Krašića, Donje Kupčine, Velemerića, Briga i Jarče Polja – u dužini od najčešće 30 do 35 km, ali i do 60 km.
Tijekom 2006. godine ukupno je odveženo 27 vožnji, sa prijeđenih 1.200 km.

2007. godine Pedala Laganini organizira šestodnevnu memorijalnu vožnju biciklima od Karlovca do Vukovara pod nazivom 'Pedalama od najzapadnije do najistočnije hrvatske bojišnice'.
Ovim sportskim događajem obnovila su se sjećanja na dva grada heroja, Karlovac i Vukovar, na najzapadniju i najistočniju točku hrvatske bojišnice.
U vožnji je sudjelovalo 10 članova kluba, pripadnika Domovinskog rata. Bila je to jedinstvena i prva takva akcija u Hrvatskoj koju su provodili bivši branitelji - rekreativci u vožnji biciklima.
U samo 5 dana proputovali su put od Karlovca do Vukovara u dužini od 450 kilometara, uz prosječnu brzinu vožnje od 21,5 km/h.
Kroničar karlovačkog sporta Zdravko Švegar potvrdio je tada da karlovačka sportska povijest dotad nije zabilježila sličnu akciju i uspjeh kakav su ostvarili biciklisti-amateri karlovačke Pedale Laganini.
Memorijalna vožnja Karlovac – Vukovar ponovljena je 2013. godine, na relaciji Karlovac-Đakovo-Osijek-Vukovar-Ilok, dužine 460 km. Učestvovalo je 14 biciklista.
Godišnja statistika za 2007. godinu nije sačuvana.

2008. godine klub organizira prvi biciklistički maraton 'Putevima 110. brigade', dužine 160 km, na relaciji Karlovac–Lasinja–Topusko–Muljava–Karlovac.
U lipnju 5 članova Pedale po prvi put kreće u inostranstvo – na putovanje Karlovac - Ljubljana – Klagenfurt, dužine 360 km, na europsko nogometno prvenstvo. Put je vodio preko Jezerskog sedla u Karavankama, visokog tada nama nevjerovatnih i teško savladivih 1.200 m, sa 9 serpentina.
Iste godine, legendarni dvojac Lenuzzi i Radočaj voze biciklima 1.700 km tijekom dva tjedna, po južnoj i srednjoj Italiji.
Početkom rujna članovi kluba po prvi put voze 'Pedale idu na more', na relaciji Karlovac – Selce, dužine 130 km. Vožnja je postala tradicija kluba, a jedino je nismo vozili lani, zbog izuzetno kišovite jeseni. Te 2008. godine sa ekipom u Selcu bio je i predsjednik Jerinić, svjež i čio nakon prve serije kemoterapija, kojima se pokušao boriti protiv opake bolesti koja ga je napala. Doživljaji i uspomene sa tog putovanja svima nama ostali su u neizbrisivom sjećanju.
Godišnja statistika za 2008. godinu nije sačuvana.

2009. godine 'Pedala' organizira putovanje drugo putovanje u inostranstvo, na relaciji Karlovac – Balaton - Budimpešta, s posjetom pobratimljenoj gradskoj četvrti Erzsebetvaros.
Na vožnji dužine 450 km sudjelovalo je 10 biciklista, 2 vozača i kuhar. Nažalost, tijekom povratka, u subotu 22.08.2009. godine, duboko nas je potresla vijest o smrti predsjednika kluba, prijatelja Đorđa Jerinića – Đokse.
Iste godine neumorni dvojac Lenuzzi i Radočaj odlaze u Španjolsku i Portugal, gdje voze oko 2.000 km na biciklima.
U rujnu se tradicionalno vozi 'Pedale idu na more', od Karlovca preko Ogulina, Jasenka i Banskih Vrata do Selca i natrag.
Godišnja statistika, kao i za dvije prethodne godine, nije sačuvana.

2010. godinu započinjemo izbornom skupštinom – za novog predsjednika kluba izabran je Vladimir Latković, koji tu dužnost uspješno obnaša i danas, u drugom mandatu, uz Upravni odbor u pomlađenom sastavu, koji mu pruža punu podršku u radu.
Krajem 2010. godine klub seli sjedište na adresu Dragojle Jarnević 6, u privatni prostor našeg člana Borisa Suknaića, prijašnju vinoteku 'Sv. Martin – Bačvica', nastavljajući tako tradiciju prijašnjeg sjedišta. U tom prostoru klub se i danas nalazi.
U proljeće 2010. godine klub uz pomoć MO Trg organizira prvu 'Proljetnu biciklijadu', dužine 45 km, na relaciji Karlovac-Trg-Jaškovo-Karlovac, kao otvorenje biciklističke sezone.
Umjesto višednevne ekspedicije klub organizira prvu županijsku biciklijadu 'Od Kupe do Kapele'. Kružna tura dužine 390 km u 4 dana obilazi sve općine i gradove Karlovačke županije, sa noćenjem u Ogulinu, Slunju i Lasinji.
Po prvi put realiziramo plan 7 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: Na Sljeme (vlakom do Zagreba, povratak preko Pisarovine), zatim U kanjon Dobre preko Duge Gore, Pedalama po Beloj krajini u Sloveniji, Tko na Loviću bio nije, te kružnu vožnju Kunići-Ribnik-Martinski Vrh i tradicionalno u jesen Pedale idu na more, na relaciji Karlovac – Selce.
Tijekom cijele sezone članovi su odvezli 46 klupskih vožnji, u kojima je ukupno pređeno 3.200 km.

2011. godine klub u srpnju po prvi put organizira biciklijadu 'Karlovačke 4 rijeke', na kružnoj trasi dužine 95 km, koja obilazi sve naše rijeke – Koranu u Karlovcu i Bariloviću, Mrežnicu u Keićima, Dobru u Lešću i Jaškovu, te Kupu u Pokuplju i Karlovcu. Biciklijada je ušla u program manifestacija povodom obilježavanja Dana grada, 13. srpnja, gdje se i danas nalazi.
'Karlovačke 4 rijeke' stekle su značajnu popularnost među biciklistima iz Hrvatske i Slovenije, koji na biciklijadu redovno dolaze svake godine.
Tijekom sezone realizirali smo plan 7 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: U Kladušu na janjetinu, Zagorje zelene, Ličku kapu, Preko Kapele ličke gore zelene, Samoborske kremšnite, Pedale idu na more i Baščansku ploču na otoku Krku.
Iste godine 7 članova kluba odlazi na 8-dnevno putovanje 'Durmitor-Tara-Biokovo', u Crnu Goru i Južnu Dalmaciju.
Pri tom su odveženi uspon na Durmitorsko Sedlo, visoko 1.907 m, i posebno težak uspon na Svetog Juru na Biokovu, visine 1.708 m, te atraktivni spust sa Lovćena u Boku Kotorsku kroz 30 serpentina.
Tijekom 2011. odveženo je 68 klupskih vožnji, s ukupno prijeđenih 5.500 km. Iste je godine na internetu postavljena klupska web stranica.

2012. godine 'Pedala' organizira svih 5 već uhodanih biciklijada, te plan 8 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: Dragojlinu stazu (povodom 200-te obljetnice rođenja naše pjesnikinje), te Dolenjski krug u Sloveniji, Vrelo Une, Cetinski sabor, Oko Učke, Žumberačku tešku turu, Pedale idu na more i Pašku čipku na otoku Pagu.
U lipnju dvojac Lenuzzi i Krmpotić odlazi na desetodnevno putovanje 1.100 km dugačko, do Poznanja u Poljskoj, na europsko nogometno prvenstvo, čime su dodali još jednu legendu u povijest kluba.
Krajem kolovoza 8 članova kluba odlazi na 9-dnevno putovanje 'Ohrid-Hajla-Komovi', u visoka gorja Makedonije i Crne Gore.
Odveženi su usponi na Galičicu između Prespanskog i Ohridskog jezera (1.602 m) i prijevoj Trešnjevik u Komovima (1.575 m), te spust sa Hajle u Prokletijama (1.803 m) i spust niz kanjon rijeke Morače od Kolašina do Podgorice.
U sezoni je odveženo 60 klupskih vožnji, s ukupno prijeđenih 5.200 km.

2013. godine klub nastavlja s održavanjem svih 5 biciklijada, a također i plan 5 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: Slapovi Une u BiH, Od Korane do Skradske Gore, Marija Bistrica, Pedale idu na more i Bakarska vodica.
Posebno ističem vožnju 'Od Korane do Skradske Gore' koju organiziramo u suradnji s Općinom Krnjak, a koja je jedinstvena po svojoj zahtjevnosti – teška makadamska cesta od Krnjaka do Ponorca, guranje i nošenje bicikala na Gradinu iznad Korane, te ručak u Vujaškovićima, selu bez puta, struje i vode.
U srpnju 8 članova kluba odlazi na 8-dnevno putovanje u švicarske i francuske Alpe, na jubilarni 100-ti 'Tour d'France'.
Odveženi su po prvi put usponi na prijevoje iznad 2.000 m – Oberalp Pass i Furka Pass u Švicarskoj. Na 'Tour d'France'-u naši članovi prisustvuju 18. etapi, legendarnom usponu na Alpe d'Huez (1.860 m), kojeg idućeg dana voze na vlastitim biciklima.
Krajem kolovoza 14 članova kluba vozi po drugi put šestodnevno memorijalno putovanje 'Karlovac-Osijek-Vukovar-Ilok', sa noćenjem u Čigoču, Slavonskom Brodu, Kopačevu i Šarengradu.
U rujnu, u suradnji sa Gradom Karlovcem, 'Pedala' po prvi put organizira dječju biciklijadu 'Karlovačkim ulicama', obilježavajući Europski tjedan mobilnosti.
Tijekom cijele sezone 2013. članovi su odvezli 64 klupske vožnje, u kojima je ukupno pređeno 5.200 km.

2014. godine nastavljamo s programom biciklijada – sada ih ima već šest, te planom 8 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: Istrijanski đir 'Montanara' do Savudrije, najzapadnije točke Lijepe Naše, a zatim kružne vožnje: Petrinja-Kostajnica-Sisak-Petrinja, Glibodolski krug na Kapeli, Šume pjevaju u Gorskom Kotaru, te Mjesečeva sonata, kao prva klupska noćna vožnja u noći punog Mjeseca, dužine 70 km.
Slijedile su tradicionalne vožnje Od Korane do Skradske Gore i Pedale idu na more, te kružna vožnja Vrbovsko-Skrad-Ravna Gora-Vrbovsko.
Krajem svibnja 9 članova kluba odlazi na četverodnevno putovanje u Italiju, na jubilarni 80-ti 'Giro d'Italia'.
Pri tom su odvezli težak uspon na prijevoj Sella di Razzo, visok 1.816 m, te prisustvovali 20. etapi 'Gira d'Italia' – čuvenom usponu na Monte Zoncolan.
U srpnju 3 člana kluba odlaze na mini ekspediciju u francuske Alpe. Odveženi su usponi na biciklistima poznatu 'Vjetrovitu planinu' – Mont Ventoux, visok 1.912 m i još poznatiji Col du Galibier, visok 2.642 m, dok se od uspona na Hanibalov prijevoj Mont Cenis odustalo zbog lošeg vremena.
Početkom rujna klub organizira do tada najveću ekspediciju – 9-dnevnu memorijalnu vožnju 'Pedalama od zapadne do južne bojišnice' na relaciji Karlovac – Dubrovnik preko Bosne i Hercegovine, dužine 600 km, sa noćenjima u Bihaću, Ključu, Kupresu, Rami, Mostaru, Stonu i Kuparima.
Bicikli su voženi 7 dana uzastopce, 70 do 100 km dnevno. Sudjelovalo je 16 biciklista i 2 vozača u pratećim vozilima.
Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama tijekom 2014. godine odvezeno je rekordnih 80 klupskih vožnji, na kojima je ukupno pređeno također rekordnih 6.500 km.
Konačno, evo nas i do jubilarne, desete godine.

2015. godina nimalo ne zaostaje za prethodnima, klub kao i prijašnjih godina organizira 6 biciklijada, te ostvaruje plan od 6 jednodnevnih i dvodnevnih putovanja: Istarski vijađ do Motovuna, He-he Gojak i Lešće s posjetom hidroelektranama na Dobri, Risnjačka osmica na relaciji Delnice-Platak-Delnice, tradicionalne vožnje Od Korane do Skradske Gore i Marija Bistrica, te Preko Kupe i natrag u Hrvatskoj i Sloveniji.
U lipnju 12 članova kluba odlazi na trodnevno putovanje u talijanske Dolomite – na rekreativnu biciklističku vožnju 'Sella Ronda Bike Day', na kojoj je sudjelovalo više od 10.000 biciklista. U kružnoj vožnji dužine 55 km, 10 naših članova odradili su uspone na 4 planinska prijevoja viših od 2.200 m.
Početkom rujna odrađena je najbrojnija i vremenski najduža ekspedicija – dvotjedna 'La Vuelta a Espana' u Francusku i Španjolsku, na jubilarnu 70-tu 'Vueltu', čime su naši članovi, fanovi profi biciklizma, zaokružili sva tri Grand Toura.
Sudjelovalo je 13 naših članova, na putovanju dužem od 4.000 km - od Karlovca preko Briancona do Andore, Barcelone i Lourdesa, te natrag preko Nice, Monte Carla i Francuskih Alpa.
Odveženi su usponi na visoke prijevoje u Pirinejima i Alpama – Envaliru, Tourmalet, Bonette, Galibier i Izoard, među kojima svakako prednjači Col de la Bonette, sa 2.802 m visine, koji je tako postao nova najviša točka na planeti na kojoj su bili Pedalini bicikli.
Posebno atraktivna bila je vožnja lungo mare Azurnom obalom, dužine 40 km, na relaciji Antibes-Nica-Monte Carlo i natrag.
Zbog slabog vremena odustali smo od 2 dvodnevna putovanja – 'Preko Vršiča u dolinu Soče' u Julijskim Alpama i tradicionalne vožnje u Selce.
Tijekom 2015. godine odvozili smo 71 klupsku vožnju s ukupno prijeđenih 5.140 km, a ukupna kilometraža svih sudionika vožnji iznosila je 60.800 km, što je 1 i pol krug oko zemljinog ekvatora.

U proteklih 10 godina članovi SRK Pedala Laganini vozili su po cestama 17 europskih zemalja – Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Španjolskoj, Andori, Portugalu, Švicarskoj i Francuskoj, zorno pokazujući da su bicikl i pedale zaista svemoguće.
Sve biciklijade i sva putovanja uvijek su bila detaljno planirana, pripremljena i organizirana, sa kompletnom logistikom - pratećim vozilima, potrebnim priborom, alatom i opremom, te hranom, voćem, sokovima i vodom.
U prilog tome govore pohvale i čestitke učesnika naših biciklijada, koji svake godine ponovno dolaze iz raznih krajeva Lijepe naše. Najčešće smo čuli da se nigdje na biciklističkim događanjima ne može dobiti toliko puno za tako malu startninu. S druge strane, kod određivanja startnina uvijek smo bili konzervativni, imajući kao prioritet privući što više biciklista a ne zaraditi koju kunu više.
Našu županiju, te susjedne županije i granične regije u susjednim državama prokrstarili smo na biciklima svim mogućim pravcima. Danas je teško isplanirati potpuno novu turu, na kojoj do sada nismo bili.
Obišli smo mnoge destinacije, upoznali nove krajeve gdje prije nismo bili, razgledajući pritom prirodne ljepote, te spomenike povijesne i kulturne baštine.

U Karlovcu, 10.03.2016.

Sastavio: Želimir Grbić, tajnik kluba

 

Izvješća sa prvih biciklijada kluba:
Zapisnik sa 1. organizirane vožnje kluba Pedala – Laganini
Zapisnik sa 2. organizirane vožnje kluba Pedala – Laganini
Zapisnik sa 3. organizirane vožnje kluba Pedala – Laganini
Zapisnik sa 4. organizirane vožnje kluba Pedala – Laganini

Himna kluba: https://www.youtube.com/watch?v=4sQfZGL3e_s